Vakmanschap of Standaard Werkbeschrijving?

  • Post category:Deming / TPS
  • Reading time:2 mins read

Wat is nou beter?  Vakmanschap of het werken met Standaard Werkbeschrijvingen?

 

Dit is een belangrijk punt van verschil tussen Deming (werken vanuit vakmanschap) en Taiichi Ohno (zonder werkbeschrijving is er geen verbetering). Persoonlijk neig ik naar Taiichi Ohno, maar dan wel onder bepaalde voorwaarden die Taiichi Ohno zelf ook aanhield, maar die in het Westen regelmatig “vergeten” worden.

 

Op dit punt volgt Deming in zijn boeken vaak het Rijnlandse pad. Dat gaat uit van de trots op het vakmanschap en dat je die trots en dat vakmanschap aan de volgende generatie doorgeeft (Meester – Gezel).

 

Taiichi Ohno (de vader van TPS, en daarmee ook van Lean) gaat uit van Standaard Werkbeschrijvingen per taak. Dit is gebaseerd op het TWI (Training Within Industry) programma wat de VS tijdens de Tweede Wereld Oorlog gebruikten om de vrouwen de plaats in de fabrieken over te laten nemen van de mannen die naar Europa en Azië gestuurd werden. Één belangrijk onderdeel van TWI is de standaard Werkbeschrijving. Hiermee kan iedere nieuwe medewerker in korte tijd opgeleid worden om een specifieke taak goed uit te voeren.

Bij Ohno kun je pas zinvol verbeteren als je eerst een heldere werkbeschrijving hebt én iedereen die ook volgt. Dat moet je doen zonder dat je een leger aan compliance officers hebt rondlopen om iedereen te controleren. Daarom is onder andere “Respect voor de mens en de omgeving” zo belangrijk.